De eurogroep heeft zich ertoe verbonden de tekort- en schuldregels volgend jaar opgeschort te houden

De ministers van Economie en Financiën van de eurozone (Eurogroep) verbinden zich ertoe om de Europese begrotingsregels die grenzen stellen aan de overheidsschuld en het overheidstekort opgeschort te houden, in ieder geval op korte termijn en tot het niveau van het bbp voorafgaand aan de Covid-19-crisis.

“Er zal geen abrupt einde komen en het algemene begrotingsbeleid zal de economie blijven ondersteunen”, zei de voorzitter van de Eurogroep, Pashcal Donohoe, op de persconferentie na de bijeenkomst in Berlijn, die benadrukte dat deze “consensus” onder de ministers euro geeft u “vertrouwen” in het bereiken van een “inclusief en sterk” herstel.

De Europese Unie heeft de regels voor het verminderen van de overheidsschuld en -tekorten die zijn vastgelegd in het stabiliteits- en groeipact opgeschort om regeringen de ruimte te geven om hun uitgavenprogramma’s te verhogen. De vraag is nu wanneer ze weer opstarten en of ze hervormen voordat dit gebeurt.

Hoewel de ministers van Economie en Financiën van de eurozone hierover nog geen beslissing hebben genomen, wijst alles erop dat het Stabiliteits- en Groeipact ook in 2021 nog steeds wordt opgeschort.

In die zin heeft Donohoe ervoor gezorgd dat hij “nauw” zal samenwerken met de commissaris voor economie, Paolo Gentiloni, om het juiste tijdstip en de juiste kalender te kiezen om de toepassing van de communautaire fiscale regels te herstellen.

You May Also Like

Loop door een open wereldeconomie in crisis

De IDB kiest dit weekend zijn eerste niet-Latijns-Amerikaanse president, de kandidaat van Trump

Hoe gaat het met de pandemie in de wereldeconomie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *